Home > Genemuiden > Genemuiden - algemeen

Genemuiden - algemeen

Algemeen

Genemuiden ligt in de Overijsselse gemeente Zwartewaterland, in het stroomgebied van de rivier het Zwartewater.

Waterrecreatie

Midden in het gezellige centrum van Genemuiden ligt de gemeentelijke jachthaven. Er zijn 260 ligplaatsen voor sloepen, kajuitzeiljachten, open zeilboten, visboten, ribs en kruisers. De haven heeft een ideale ligging aan het Zwartewater. De rivier verbindt de drie kernen van de gemeente met elkaar. Hierdoor zijn natuurgebieden als het Zwarte Meer en De Wieden snel bereikbaar en liggen de oude Hanzesteden Zwolle en Kampen op vaarafstand.

Jachthaven

De jachthaven is opgesplitst in een binnen- en een buitenhaven, gescheiden door een bruggetje. Dit bruggetje is de hele week geopend met uitzondering van de zondag. Maar doorvaart blijft ook dan mogelijk.

Bedrijfsleven

De snelle opkomst van het bedrijfsleven in de laatste tientallen jaren is mogelijk geweest dankzij het positieve ondernemingsklimaat dat door de jaren heen Genemuiden kenmerkt. Daarvoor waren geen actieve wervingscampagnes nodig. De ondernemerslust zit de Genemuidenaren in het bloed. Dankzij deze ondernemingslust zijn vele bedrijven  ontstaan en zijn kleine bedrijven groot geworden.

Industrie

De oppervlakte van het industrieterrein is groter dan die van het woongebied. De tapijtindustrie is in Genemuiden sterk vertegenwoordigd. Het vlechten van biezenmatten in vroegere tijden heeft plaats gemaakt voor eigentijdse tapijtindustrie. Een industrietak die op zijn beurt weer heeft gezorgd voor een breed scala aan bedrijvigheid en dienstverlening. De ontwikkeling van Genemuiden als tapijtstad wordt afgebeeld en gedemonstreerd in het Tapijtmuseum aan de Klaas Benninkstraat. Maar ook andere bedrijven, zoals aannemings-, installatie- en schildersbedrijven, weg- en waterbouwbedrijven, machinefabrieken en expeditiebedrijven, ateliers voor woningstoffering, groothandels in vloerbedekking, een leverancier van vorkheftrucks, accountantskantoren en bankinstellingen, bieden een groot deel van de werkgelegenheid.