Door de coronamaatregelen staat het water veel culturele organisaties aan de lippen. Denk aan musea, muziekverenigingen en culturele centra die nu minder inkomsten hebben, terwijl de lasten wel doorlopen. ‘Je moet er niet aan denken dat zij daadwerkelijk zouden omvallen’, zegt Knol. 

Inkomsten weggevallen

Het gaat om organisaties die zich normaal prima zelf of met een gemeentelijke subsidie kunnen redden, verduidelijkt de wethouder. ‘Nu ontvangen musea al maanden geen bezoekers meer. Fanfares kunnen geen betaalde optredens doen. Dit soort organisaties, die een belangrijke bijdrage leveren aan onze gemeente geven we nu een steuntje in de rug.’

Eigen verantwoordelijkheid 

Voor de aanvragen geldt geen maximum, maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan een subsidie uit het fonds’, zegt Knol. ‘Eigen verantwoordelijkheid wegen we ook mee bij de hoogte van bijdrage. We vragen organisaties om waar mogelijk te bezuinigen. Zij moeten aantonen welke inspanningen zij doen om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verminderen.’

Noodfonds

Het Corona Cultuur Fonds is een noodfonds met een korte looptijd tot 1 september 2021. Dan wordt, afhankelijk van budget en actuele coronaontwikkelingen, de balans opgemaakt. Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website.

18 februari in gemeenteraad

Donderdag 18 februari vergadert de gemeenteraad over het Corona Cultuur Fonds. Het gemeentebestuur vraagt de raad dan om 150.000 euro voor het noodfonds beschikbaar te stellen. Aanvragen indienen kan vanaf 1 maart.