De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is naar Europa gehaald als tuinplant. De Japanse duizendknoop vermeerdert zich door verplaatsing van de grond met wortelstokken of door de verspreiding van maaisel. In de gemeente Zwartewaterland komt de Japanse duizendknoop vooral voor op locaties waar tuinafval is gedumpt. 

Bestrijding van de Japanse Duizendknoop met elektriciteit

Omdat de plant zeer snel groeit en zich gemakkelijk verspreid, is bestrijding belangrijk. Op drie proeflocaties wordt de Japanse duizendknoop met stroom behandeld. “Met een ijzeren lans sturen we een elektrische lading van tussen de 3.000 en 5.000 volt door de stengel en de wortel. Deze behandeling wordt drie tot vijf keer herhaald in een groeiseizoen. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken.” zegt Robert van Iersel, beleidsmedewerker BBR bij ROVA. De proeflocaties zijn aan de Graaf Lodewijklaan en De Zegge in Zwartsluis en aan De Horst in Hasselt.

Wethouder Slingerland en Rova bij het pilotbord op proeflocatie bestrijding Janpanse duizendknoop

Na twee jaar geen Japanse duizendknoop meer op de proeflocaties 

De gemeente verwacht dat gedurende de behandeling de Japanse Duizendknoop steeds minder opkomt en uiteindelijk verdwijnt. Wethouder Maarten Slingerland: “Na twee behandeljaren moet de locatie vrijwel leeg zijn. ROVA blijft de locatie controleren en zal de eventueel opnieuw groeiende Japanse duizendknoop handmatig verwijderen.”  Ook op andere locaties waar de Japanse duizendknoop nog beperkt groeit, verwijdert ROVA de plant met de hand.
 

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u Japanse Duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u de plant het beste met alle wortels verwijderen. Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het gft-afval. Verspreiding kan ontstaan via compost die daarvan gemaakt wordt. 

Kijk voor meer informatie op ROVA.nl/japanseduizendknoop