Vastleggen dat u de wettelijke vader of duomoeder bent.

Wat is het?

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind voor de wet bij de geboorte alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn, moet u het kind erkennen. De persoon die het kind erkent hoeft niet de biologische ouder te zijn. U moet hiervoor een afspraak maken bij de gemeente.

Openingstijden burgerzaken

Hoe werkt het?

Wanneer kunt u het kind erkennen?

  • Tijdens de zwangerschap. Dit heet 'erkenning ongeboren vrucht'. Wij raden u aan om het kind al voor de geboorte te erkennen. We vermelden de erkenner dan direct op de geboorteakte.
  • Bij de geboorteaangifte.
  • Na de geboorteaangifte. Dit kan alleen als er nog geen twee ouders in de geboorteakte van het kind staan.

Wat houdt erkenning in?

  • U krijgt een zorg- en opvoedingsplicht voor het kind.
  • Het kind krijgt erfrecht
  • Het kind kan bij de erkenning uw achternaam krijgen.

Welke achternaam krijgt het kind?

De moeder en de erkenner beslissen samen welke achternaam het kind krijgt. Dit doet u uiterlijk bij de geboorteaangifte. En alleen bij het eerste kind. Eventuele volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam.

Buitenlandse erkenner

Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, gelden er mogelijk andere regels. Soms kunt u dan geen kind erkennen. We onderzoeken dan eerst of u mag erkennen.

Erkenning is geen ouderlijk gezag

Door erkenning heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag(externe link) over een kind. Het ouderlijk gezag kunt u online aanvragen bij de rechtbank(externe link).

Wat kost het?

U krijgt van de erkenningsakte ongeboren vrucht een uittreksel mee. Dit kost € 14,30. U kunt per pin of contant betalen.

Wat moet ik meenemen?

U moet persoonlijk langskomen. Als het kind 16 jaar of ouder is moet hij of zij ook persoonlijk meekomen. Verder neemt u mee:

  • Geldig identiteitsbewijs van degene die het kind wil erkennen
  • Geldig identiteitsbewijs van de biologische moeder
  • Geldig identiteitsbewijs van het kind (als het kind 12 jaar of ouder is)

Aanvullende informatie

Wilt u meer informatie over de voorwaarden van het erkennen van een kind? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?