Bert en Marietje Oostindie investeerden vorig jaar september in een warmtepomp, infraroodpanelen en nieuwe zonnepanelen. Ook kozen ze voor een inductieplaat. Een ‘gasloos jaar’ verder gebruiken ze nog maar 42 procent van de energie die ze vorig jaar nodig hadden. En dat scheelt enorm in de energierekening. De komende twee zaterdagen openen ze tijdens de ‘Duurzame Huizenroute’ hun woning voor mensen die meer willen weten over hoe dat mogelijk is. Wethouder Harrie Rietman nam maandag alvast een kijkje aan de Lamoen.

Wethouder Rietman met Bert en Marietje Oostindie voor hun duurzame woning

Het echtpaar vertelt dat ze al tientallen jaren bezig zijn met energiebesparende maatregelen. Ze brachten bijvoorbeeld in 1999 bij de aanbouw van een erker 20 cm in plaats van 10 cm dakisolatie aan. Daarna kozen ze onder meer voor HR++-glas, vloerverwarming en isoleerden ze de woning waar mogelijk. “Jullie zijn voorlopers. Gaf milieubewustzijn of de portemonnee destijds de doorslag?”, vraagt Rietman.

Comfort ook belangrijk

Volgens Bert zijn er buiten de twee redenen die de wethouder in zijn vraag noemt nog meer factoren die een rol spelen. “Comfort is ook belangrijk. In onze erker hebben we bijvoorbeeld triple-glas. Dat heeft een heerlijk warm plekje opgeleverd. Daarnaast vind ik het al jaren vreemd dat we voor onze energievoorziening zo afhankelijk zijn van Rusland. Ook daarom wilden we graag van het gas af.”
 

Volledig elektrisch

Vorig jaar besloten ze die stap te zetten. Ze verwarmen hun woning nu volledig elektrisch. “Naast een warmtepomp plaatsten we in de werkruimte infraroodpanelen. Die werken prima in een ruimte waar je maar kort bent, binnen een kwartier is het behaaglijk warm. En het mooiste: we gebruiken veel minder energie dan de leverancier van de warmtepomp had verwacht. Daardoor is ons totale verbruik meer dan gehalveerd. Bovendien wekken we met onze negentien zonnepanelen veel energie op. Daarom krijgen we een flink bedrag terug van de energiemaatschappij.”
 

Goede tips

“Geef eens een goede tip aan mensen die aan de slag willen…”, geeft Rietman een voorzet. “Laat eerst een warmteverliesberekening van je woning maken. Dan weet je ook hoeveel stroom je nodig hebt”, adviseert Oostindie. “Maak ook gebruik van de kennis van het Energieloket van de gemeente. En wees vooral niet te bang. Je hoort nog wel eens dat woningen niet geschikt zouden zijn voor een ‘all electric’-warmtepomp, maar in de praktijk is meer mogelijk dan je denkt. En dat levert juist in deze tijd heel veel voordeel op.”
 

Duurzame Huizenroute

De familie Oostindie opent komende zaterdagochtend de deuren van de woning. Op zaterdag 5 november zijn bezoekers welkom van 13.00 tot 16.00 uur. In de regio laten veel meer woningbezitters zien hoe ze hun huis energiezuinig hebben gemaakt. Kijk voor een compleet overzicht op www.duurzamehuizenroute.nl(externe link). Een bezoek aan de familie Oostindie gaat ook via die website.