Wethouder Maarten Slingerland heeft namens de Hoogstambrigade Zwartewaterland symbolisch 13 fruitbomen overhandigd aan Nienke Koekoek, locatiemanager van Muiderheim. Dit gebeurde op de locatie naast Muiderheim waar de bomen komen te staan. “Met het planten van deze bomen is een mooie stap gezet richting een groene beleving in Zwartewaterland. De gemeente streeft er naar alle inwoners een fijne plek te geven en iedereen mee te laten doen. Deze samenwerking is hier een mooi voorbeeld van,” aldus wethouder Maarten Slingerland. Binnenkort begint de gemeente met de voorbereiding. De hoogstambrigade plant vervolgens de dertien fruitbomen aan.

De Hoogstambrigade Zwartewaterland is in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland op zoek gegaan naar een locatie voor de eerste hoogstamboomgaard in Genemuiden. De keuze viel op een locatie naast Muiderheim. Samen met  Muiderheim heeft de Hoogstambrigade en een beplantingsplan gemaakt. Subsidies van 4D Stimulant en Groene Loper Ijsseldelta maken het uiteindelijk mogelijk om de hoogstamboomgaard aan te leggen. 

Hoogstambrigade Zwartewaterland en Muiderheim verzorgen samen het onderhoud

“Samen met Muiderheim zorgen we voor het onderhoud van de hoogstam fruitbomen,” zegt Jeroen Tersmette namens de Hoogstambrigade. “Deze fruitboomgaard is speciaal aangepast aan de bewoners van Muiderheim. We hebben gekozen voor appelsoorten voor in appeltaart en appelmoes. Maar ook peren en pruimen ontbreken niet.” Een boomgaard verdient pas de naam boomgaard als er een notenboom in staat. Ook hieraan is gedacht door de aanplant van een walnoot en hiermee heeft Genemuiden nu een echte boomgaard. ”Niet alleen Muiderheim maar alle inwoners van Genemuiden mogen gebruik maken van de boomgaard. Al zal het nog wel een paar jaar duren voordat de eerste vruchten geplukt kunnen worden,” aldus Jeroen Tersmette.
 

Hoogstambrigade heeft dit seizoen 36 bomen aangeplant

Dit seizoen heeft de Hoogstambrigade Zwartewaterland op diverse locaties in Zwartewaterland in totaal 36 bomen aangeplant. Naast medewerking en ondersteuning van de gemeente werkt de hoogstambrigade samen met de Veldschuur en Landschap Overijssel.
 

Meehelpen met het werk van de Hoogstambrigade? Meld je aan!

Voor het onderhoud, plukken en begeleiden van schoolklassen zoekt we nog steeds mensen die mee willen werken. Voor het snoeien heb je geen ervaring nodig, ieder die daarin wil meewerken wordt opgeleid door Landschap Overijssel. Meld je aan bij de Hoogstambrigade Zwartewaterland op de website.