Ook in De Nieuwesluis worden onderhoudsopgaven gecombineerd. In de Taanderij en de Scheepvaartlaan worden rioolwerkzaamheden uitgevoerd, het straatwerk aangepakt, extra parkeerplaatsen gerealiseerd en extra groen aangelegd. Daar waar het kan worden deze werkzaamheden gecombineerd met het vernieuwen van speeltuintjes.

‘Als denktank kijken we naar de behoeftes van de wijk’

Mark Makkinga groeide als kind op aan de Nieuwesluis en keerde later terug in de wijk. Hij zet zich graag in voor de buurt en denkt als werkgroepslid mee over plannen voor de komende jaren. De gemeente gaat de komende tijd speelvoorzieningen in de buurt vervangen, parkeerplaatsen realiseren en de riolering en straten aanpakken. “Als werkgroep zijn we een denktank waarbij we vooral kijken naar de behoeftes van de wijk”, zegt de inwoner van de Taanderij.

Mark werkt in het dagelijks leven bij Scania in Zwolle. Daar geeft en ontwikkelt hij trainingen in Nederland en ver over de grens. Ook heeft hij regelmatig contact met de gemeente. “Bijvoorbeeld over statushouders die in techniek geïnteresseerd zijn. Daarom weet ik een beetje hoe gemeentes werken. Maar in de werkgroep komen totaal andere onderwerpen aan bod. Dat vind ik ook juist leuk”, vertelt de Sluziger met Javaanse roots.

Eigen eilandje

Ondanks zijn internationale werk blijft hij wonen in Zwartsluis. “Je hebt hier zoveel meer huis voor je geld dan in de grote stad. Zwartsluis ligt bovendien lekker centraal en De Nieuwesluis is een mooie wijk. Wel merk ik dat mensen meer op hun eigen eilandje leven dan vroeger. De maatschappelijke betrokkenheid is wat tanende. Omdat ik zelf dat ‘community-gevoel’ juist belangrijk vind, wil ik me inzetten voor de wijk. Het onderwerp speeltuinen spreekt me als vader van jonge kinderen ook aan. Dat zijn echte voetballers die graag in de wijk een balletje trappen. Helaas ligt er veel hondenpoep. Daar zouden we ook eens een oplossing voor moeten bedenken.’

Leuker en uitdagender

Dat kan de Sluziger wellicht doen als lid van de werkgroep die regelmatig met de gemeente rond de tafel zit. “Binnen het Buitenruimteplan denkt Zwartewaterland na over nieuwe speeltuinen. Het is de bedoeling dat speelplekken leuker en uitdagender worden. Wij onderzoeken daarbij waar de buurt behoefte aan heeft. Het mooiste is als straks kinderen van alle leeftijden van de speelplekken gebruikmaken. Daarom denken we bijvoorbeeld na over een hindernisbaan of een klimmuur. Maar die moeten natuurlijk wel binnen het budget passen.”

Niet van bovenaf

Aan De Nieuwesluis staat de komende periode sowieso veel te gebeuren. Aan de Taanderij en de Scheepvaartlaan knapt de gemeente de riolering en de bestrating op. Ook komt er meer groen en tegelijkertijd meer parkeerplaatsen. Waar mogelijk gaat de gemeente alle werkzaamheden combineren. “Ook over deze thema’s denken we mee. Dat zijn ook echt onderwerpen waarbij de kennis uit de wijk belangrijk is. Ik vind het heel goed dat de gemeente inwoners op deze manier bij plannen betrekt. Zo krijg je niet iets van bovenaf opgelegd, maar plannen waarover ook de buurt nadenkt. Daar kan de wijk alleen maar mooier van worden.”
 

Heeft u gevonden wat u zocht?