Voor de gemeente Zwartewaterland geldt op dit moment i.v.m. een toename van het aantal besmettingen van het COVID-19 virus ook een quarantaine advies voor de huisgenoten van nauwe contacten. Is iemand een nauw contact van een leerkracht/docent of klasgenoot dan is er alleen een quarantaine advies voor het nauwe contact en niet voor de huisgenoten van het nauwe contact. Lees hieronder meer over de richtlijn van de GGD IJsselland. 

Voor de gemeente Zwartewaterland geldt op dit moment i.v.m. een toename van het aantal besmettingen van het COVID-19 virus ook een quarantaine advies voor de huisgenoten van nauwe contacten.

Dus wanneer iemand door de GGD als een nauw contact wordt benoemd, is het verzoek dat ook de huisgenoten van dit nauwe contact in quarantaine gaan totdat de testuitslag van het nauwe contact bekend is.

 • Bij een negatieve uitslag van het nauwe contact kan iedereen weer uit quarantaine.
 • Bij een positieve uitslag van het nauwe contact is het nauwe contact een besmet persoon geworden en blijven de huisgenoten in quarantaine.

Hier zal de GGD dan een advies over uit doen in het bron- en contactonderzoek.

Uitzondering

Er is echter een uitzondering op dit quarantaine-advies voor de huisgenoten van nauwe contacten als het gaat om contacten in de kinderopvang en/of op een school:

 • Is een leerling een nauw contact van een leerkracht of klasgenoot, dan geldt het quarantaine-advies alleen voor de leerling zelf. 
 • Dezelfde uitzondering geldt voor kinderen die een nauw contact zijn van een pedagogisch medewerker of groepsgenoot van een kinderdagverblijf. 

In beide gevallen hoeven de huisgenoten van deze nauwe contacten niet in quarantaine.

Zijn leerkrachten of pedagogisch medewerkers nauwe contacten van elkaar, dan geldt deze uitzondering niet.
 

Quarantaine en testen

Als je in quarantaine gaat, blijf je thuis. Je laat je dan meteen testen. Door mensen meteen te testen, kunnen we eerder nieuwe infecties opsporen. Laat je ook testen als je (nog) geen klachten hebt. Je gaat alleen naar buiten voor de test. Als de uitslag van de test positief is, heb je COVID-19. Ga dan in isolatie.

Heb je binnen vijf dagen na het laatste contact met iemand met COVID-19 een test gedaan en is de testuitslag negatief? Blijf dan in quarantaine. Laat je vervolgens nog een keer testen op dag vijf. Dit is belangrijk, want het kan namelijk zijn dat de eerdere test te vroeg kwam, waardoor het virus nog niet aan te tonen was met de test. De test op dag vijf is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen zeven dagen klachten krijgen. De test kan het virus al twee dagen daarvoor aantonen. Als de testuitslag na de test op dag vijf weer negatief is, mag je uit quarantaine. Is de uitslag positief, dan heb je COVID-19 en ga je in isolatie.

Waarom testen tijdens quarantaine?

Door mensen tijdens hun quarantaineperiode te testen, is het mogelijk om coronavirusinfecties eerder op te sporen. Je weet dan eerder of je het virus hebt en kunt de mensen met wie jij contact hebt gehad ook eerder informeren. Je gaat eerder in isolatie, waardoor je geen mensen meer kunt besmetten. De GGD kan eerder starten met bron- en contactonderzoek. Ook kunnen mensen eerder uit quarantaine. Dit geldt als de test vijf of meer dagen na het laatste contact met de besmettelijk persoon is afgenomen en de uitslag negatief is.

Quarantaine en leefregels

Als je in quarantaine bent, gelden de volgende leefregels:

 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Blijf op 1,5 meter afstand van je huisgenoten.
 • Was je handen en nies of hoest in je elleboog.
 • Heeft een huisgenoot COVID-19? Vermijd dan contact met de huisgenoot die besmet is en houd je spullen en je huis schoon.
 • Heb je zelf COVID-19? Ga dan in isolatie. Blijf zoveel als mogelijk alleen op een eigen kamer. Zo zorg je dat jouw huisgenoten geen contact met jou kunnen hebben.

Eerder uit quarantaine na een negatieve test: geen contact met kwetsbaren!

Vermijd uit voorzorg contact met kwetsbare mensen tot en met dag tien na het laatste contact met iemand met COVID-19. Ook als de uitslag van de test negatief was. Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever.

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden de volgende regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Thuisblijfadvies bij klachten, maar nog niet getest

Heb je klachten die passen bij COVID-19 dan blijf je thuis en laat je je testen. Heb je naast milde klachten ook koorts en/of benauwdheid, dan blijven ook je huisgenoten thuis.

SOORTEN CONTACTEN

Als je langer contact hebt met iemand of juist heel dichtbij iemand bent geweest, is de kans groter dat je besmet raakt. In het bron- en contactonderzoek kijkt de GGD wat voor contact je hebt gehad en wat je dan moet doen. Mensen die contact hebben gehad worden ingedeeld in 3 groepen: 

 1. Huisgenoten: de mensen met wie je samenwoont en waarbij je vaak langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in de buurt bent.
 2. Nauwe contacten:

  - Iemand, buiten je huisgenoten, met wie je langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. Of iemand met wie je binnen 24 uur – bij elkaar opgeteld - langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand.

  - Iemand met wie je minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact had met een groot risico op besmetting. Bijvoorbeeld als iemand je in het gezicht hoest, of als je lichamelijk contact had zoals knuffelen of zoenen.

 3. Overige contacten:

  - Iemand met wie je langer dan 15 minuten contact had, op meer dan 1,5 meter afstand in een binnenruimte. Bijvoorbeeld in een ruimte op kantoor, in de klas of tijdens een vergadering.

  - Iemand met wie je minder dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand, waarbij het risico op besmetting klein is. Bijvoorbeeld bij een korte ontmoeting op minder dan 1,5 meter afstand.

Wanneer ga je in quarantaine?

 • Als iemand in je huishouden positief is getest.
 • Als je nauw contact bent van iemand met COVID-19.
 • Als je via de app Coronamelder een melding hebt gekregen.
 • Als je terugkomt uit het buitenland.(een hoogrisicoland voor COVID-19).
Foto van het gemeentehuis