Gezinnen met een hulpvraag centraal stellen en de koppeling zoeken met hulpverlening. Als jeugdconsulent van gemeente Zwartewaterland denk je altijd in wat wél kan. Zakelijk met een sociaal hart. 

1 gezin, 1 plan, 1 regisseur

In Zwartewaterland ontwikkelen we nieuwe methodes om de ondersteuning aan inwoners beter, efficiënter én goedkoper te maken. Daarbij gaan we uit van de eigen kracht van de inwoner, het netwerk en de algemene middelen. In jouw rol als jeugdconsulent ga je op basis van de hulpvraag van ouders op zoek naar de achterliggende oorzaken van die hulpvraag. Je gaat in gesprek met het gezin om te zoeken naar passende hulp. Hierbij waak je ervoor dat je niet meegaat ín het gezin; jij staat ze bij vanaf de zijlijn. Je bent niet de hulpverlener, maar de persoon die de hulpverlening, indien nodig, inschakelt. Hiervoor moet je kunnen meebewegen én grenzen stellen. 
 

Geen enkele case is hetzelfde, dus kom je regelmatig gezinnen tegen waarop meerdere domeinen van toepassing zijn. Vandaar dat je naast je kennis van het domein Jeugd beschikt over inzicht in participatie en WMO. Als de situatie erom vraagt signaleer je dat en schakel je met je collega's van de andere teams. Collega’s met verschillende expertises, zoals jeugd- en opvoedhulp, geestelijke gezondheidszorg, cliëntondersteuning, maatschappelijk werk en huiselijk geweld. Als onderdeel van het team Jeugd werk je zeer zelfstandig aan je eigen caseload. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor en je kan omgaan met de dynamiek van onverwachte wendingen in je planning. Je praktische werkzaamheden bestaan onder andere uit het:

 • plannen en afnemen van intakegesprekken met inwoners.
 • inventariseren van de zelfredzaamheid en het participatievermogen van de inwoner en het netwerk.
 • opstellen van passende en haalbare plannen van aanpak.
 • in beeld brengen van de betrokkenen en acties uitzetten.
 • controleren van de voorgang en resultaten van de acties
 • regisseren van netwerkoverleggen met én voor de jeugdigen.
 • regie nemen bij crisissituaties in samenwerking met de procesregisseur Veiligheid.
   

Beleef de Gemeente Zwartewaterland 

De gemeente Zwartewaterland bestaat uit drie kernen en een mooi buitengebied. Genemuiden staat bekend om zijn grootschalige tapijtindustrie van internationale allure. Hanzestad Hasselt kent een rijke en eeuwenoude historie. Zwartsluis heeft veel watersport en scheepsbouw en fungeert als toegangspoort naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zwartewaterland is dus een bedrijvige én een groene gemeente, prachtig gelegen aan het Zwartewater. Belangrijk daarbij is het behoud van evenwicht tussen economie en ecologie. Kenmerkend is verder het respect van de mensen naar elkaar en de betrokkenheid van de gemeenschappen bij onze samenleving. 

Bij de gemeente Zwartewaterland werken we met ongeveer 170 mensen. Het is overzichtelijk, persoonlijk en collegiaal. Samen creëren we de beste ondersteuning voor onze inwoners, door breed te denken op een kleinschalige manier en altijd met een passende oplossing. Daarvoor maken wij ons hard. Onze kernwaarden zijn: participatief, integer, integraal en kwaliteitsgericht.

Onze organisatie kent weinig hiërarchie en veel korte lijnen. Als medewerker van Zwartewaterland draag je grote verantwoordelijkheden. Je wordt uitgedaagd om buiten vakspecialistische kaders te denken. Daarbij hanteren we vanzelfsprekend moderne arbeidsvoorwaarden. 

Vanuit ons kantoor in Hasselt, aan de rand van de binnenstad, ben je binnen 10 minuten op de A28. Prima bereikbaar vanaf bijvoorbeeld Zwolle, Meppel en Kampen.
 

Meer dan een jeugdconsulent

Wat ons betreft is het logisch dat je over een uitmuntend empathisch vermogen beschikt. Goed kunnen luisteren naar en inleven in wat er nodig is, behoort immers tot de kern van je werkzaamheden. Elke nieuwe case begint met wat wij intern 'appeltaarten' noemen; een goed gesprek met de inwoner met een hulpvraag. Je communiceert dan ook makkelijk met mensen van verschillende niveaus en met verschillende achtergronden. Daarnaast ben je in staat objectief te oordelen over situaties en waar nodig stap je over je eigen normen en waarden heen. Bijvoorbeeld wanneer die in een gezin afwijken van die van jou, maar geen negatieve impact hebben op de kinderen. En uiteraard beschik je over een flinke dosis stressbestendigheid, want soms vliegen de crisissituaties je om de oren. Daarnaast heb je:

 • een afgeronde passende HBO opleiding
 • 3 à 4 jaar werkervaring met jeugd. Bijvoorbeeld als casemanager jeugd binnen een zorgorganisatie, of binnen een gemeente of wijkteam is een pre.
 • een SKJ-registratie jeugd en gezinsprofessional.
   

Wij bieden jou

Als jeugdconsulent kan je bij de gemeente Zwartewaterland voor 28 tot 36 uur per week aan de slag. Het is een erg zelfstandige functie, met veel flexibiliteit wat urenindeling en werklocatie betreft. Dat je op vrijdagen beschikbaar bent, is meer dan gewenst. Verder kan je (op basis van een 36-urige werkweek) rekenen op:

 • Afhankelijk van vooropleiding en ervaring bieden wij een bruto maandsalaris tot maximaal € 4.208 (schaal 9). 
 • trainingen en opleidingen.
 • een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05%: dit budget kun je laten uitbetalen of besteden aan het kopen van extra vrije dagen, het opnemen van verlof of het volgen van een studie.
 • reiskostenvergoeding.
 • pensioenregeling bij ABP.
 • betaald ouderschapsverlof.
 • een tegemoetkoming in de zorgverzekering en collectieve premiekorting.
 • een jaarcontract, dat bij goed functioneren kan worden omgezet in een vast dienstverband.
   

Enthousiast geworden?

Gezinnen met een hulpvraag centraal stellen en de koppeling zoeken met hulpverlening. Dat zie je helemaal zitten. Leg nu al de eerste verbinding door te zo snel mogelijk te solliciteren, maar uiterlijk maandag 17 oktober 2022. Bij voldoende geschikte kandidaten sluiten we de vacature mogelijk eerder.

SOLLICITEER(externe link)
Heb je vragen?

Neem dan contact op. Rianne Ruiter, teamleider sociaal domein, vertelt je graag meer over deze functie. Je bereikt haar via r.ruiter@zwartewaterland.nl of via 06 – 21 47 79 83.
Deze vacature is gelijktijdig intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur uit naar een interne kandidaat.
 

Wil je ontdekken hoe het is om bij de gemeente Zwartewaterland te werken? Collega's nemen je mee de organisatie in.
Kijk voor meer informatie over onze Gemeente en de arbeidsvoorwaarden op Werken bij de Gemeente Zwartewaterland.