De voormalige Bodewes-locatie mag van het college van Burgemeester en wethouders worden omgebouwd tot groen bolwerk met recreatiewoningen en een haven. De gemeenteraad praat komende donderdag digitaal over het aangepaste bestemmingsplan. “Dit is een mooie kans om Hasselt een nieuwe markante stadsentree te geven en een stukje historie terug te brengen”, zegt wethouder Harrie Rietman.

Het plan van Herontwikkelingsmaatschappij Overijssel (HMO) bestaat uit 25 recreatiewoningen, 11 recreatieappartementen, een haven met 60 aanlegsteigers en 20 bootloodsen en twee bedrijfswoningen. Verkeer vanaf de Van Nahuysweg ziet straks een nieuw park, omsloten door een groen bolwerk. Voor watertoeristen biedt het bolwerk een heel andere aanblik. Zij zien een robuuste gevel van gemetselde recreatiewoningen.

Hasselt had vroeger meerdere bolwerken. De meeste zijn nog zichtbaar, maar het Buiten Venepoort Bolwerk is helaas verdwenen. Na afbraak van dit verdedigingswerk kwam er een park, daarna een scheepswerf. Nu keert het bolwerk dus terug. Met een moderne invulling.

Goed voor de economie

De belangstelling voor de historie van onze mooie Hanzestad neemt toe, weet Harrie Rietman. “Zowel bij toeristen als onze inwoners zelf. Dat leidt tot allerlei mooie initiatieven. Zoals de camperplaats aan de Grintwal, app-palen met historische info, chique wegwijzers met Hasselter hoogtepunten en herbouw van de oude Veerpoort. Het nieuwe bolwerk sluit hier goed bij aan. Het geeft Hasselt zijn oorspronkelijk contouren terug.”

De gemeente stimuleert deze initiatieven, bijvoorbeeld financieel of met ambtelijke ondersteuning. “Toerisme is een groeimarkt”, zegt de wethouder. “Dat zie je ook in andere delen van Nederland. Hasselt heeft als historische Hanzestad veel te bieden. En andersom hebben de toeristen Hasselt ook veel te beiden. De bestedingen van bezoekers zijn belangrijk voor de lokale economie en de werkgelegenheid.” 

Nieuwe ontsluiting

Het nieuwbouwplan wordt straks ontsloten met een parallelweg langs de Hasselterweg. Hiervoor wordt de Van Nahuysweg doorgetrokken tot aan de Rotonde in de N331. “Mensen met boottrailers hoeven dan niet meer door de binnenstad”, legt Rietman uit. “Tegelijk wordt het centrum aan de noordkant beter ontsloten. Dit biedt ook mogelijkheden voor het nieuwe verkeerscirculatieplan voor de binnenstad waaraan we werken.”

Donderdag in gemeenteraad

De gemeenteraad praat komende donderdag (digitaal) en beslist later deze maand over het aangepaste bestemmingsplan.