Wat is het?

Heeft u het het vermoeden dat uw bedrijfspand een asbestdak heeft? Kom in actie en wacht niet langer. Saneerders krijgen het steeds drukker en de kans is groot dat de kosten voor het laten verwijderen omhoog gaan. 

Bedrijfspand

Heeft u een bedrijfspand met een asbestverdacht dak? U mag dit asbestverdachte dak niet zelf saneren. Dat dient een erkent asbestverwijderingsbedrijf voor u te doen. U moet eerst een asbestinventarisatieonderzoek laten uitvoeren om vast te stellen of het om een asbestdak gaat. Neem hiervoor contact op met een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. De contactgegevens van asbestinventarisatie- en saneringsbedrijven vindt u onderaan deze pagina bij 'Meer Informatie'

Particulier

Heeft u als particulier een woning of bijgebouw met een asbestdak? Ga dan naar Asbestdak verwijderen of saneren (particulier)

Melding verplicht bij verwijderen asbestdak

Als u een asbestdak wilt laten verwijderen moet u een melding (laten) doen bij de gemeente via omgevingsloket online. U moet wachten op toestemming van de gemeente voordat u mag beginnen met saneren. Vraag bij de saneerder na of hij dat voor u doet of dat u dit zelf moet doen..

  Wat kan de gemeente Zwartewaterland voor u doen?

  • Beantwoorden van uw vragen/u op weg helpen, gezamenlijke initiatieven ondersteunen etc. U kunt hiervoor contact opnemen met het Ondernemersloket

  Subsidie en fonds voor sanering asbestdaken

  De eerdere subsidieregeling van de Rijksoverheid is niet meer beschikbaar. Het geld is op. Op dit moment is nog niet bekend of er een andere regeling komt.

  En wat als u niet saneert?

  Gezondheid: Door verwering van asbestdaken komen steeds meer asbestvezels vrij in de lucht. Het inademen van deze vezels is een gevaar voor de gezondheid. Asbest kan diverse vormen van kanker veroorzaken.

  Verzekering: Als een asbestdak beschadigd raakt – bijvoorbeeld door brand, storm of hagel - kunnen er asbestdeeltjes in de omgeving terechtkomen. De kosten om deze asbestdeeltjes op te laten ruimen, kunnen oplopen tot duizenden euro’s. 
  Vraag uw verzekeringsagent of uw opstalverzekering de opruimkosten vergoedt en tot welk bedrag.

  Gemeente: De eigenaar van een asbestdak is zelf verantwoordelijk voor het tijdig saneren ervan. 

  Meer informatie