Heeft u het het vermoeden dat uw pand een asbestdak heeft? Kom in actie en wacht niet langer.

Hoe werkt het?

Particulier

Heeft u als particulier een woning of bijgebouw met een asbestdak? En is het oppervlak van dat asbestdak kleiner dan 35 vierkante meter? Dan mag u onder voorwaarden het asbestdak zelf verwijderen en afvoeren(externe link). Is het asbestdak groter dan 35 vierkante meter? Voldoet u niet aan de voorwaarden en/of wilt u het niet zelf verwijderen? Neem dan contact op met een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Bedrijf

Heeft u het vermoeden dat uw bedrijfspand een asbestdak heeft? Ga dan naar Asbestdak verwijderen of saneren (bedrijf)

Melding verplicht bij verwijderen asbestdak

Als u zelf een asbestdak wilt verwijderen hoeft u geen asbestinventarisatie te laten uitvoeren. U moet wel een melding doen bij de gemeente via omgevingsloket online(externe link). Daarna moet u wachten op toestemming van de gemeente. U mag pas nadat u toestemming krijgt, beginnen met het verwijderen van het asbestdak. 

Als u een asbestdak laat verwijderen, ontzorgt de saneerder u meestal helemaal. Hij laat eerst een asbestinventarisatie uitvoeren (is verplicht bij laten saneren) en doet de melding bij het omgevingsloket. Ook voert  de saneerder het asbest voor u af. Vraag bij de saneerder goed na wat hij voor u doet en wat u zelf moet doen.  

  Wat kan de gemeente Zwartewaterland voor u doen?

  • Hulp bieden bij uw aanvraag van een sloopvergunning via het omgevingsloket,
  • Aanbieden van verpakkings- en beschermingsmaterialen zoals dubbelwandig folie, een wegwerpoverall en een mondkapje. Deze kunt u gratis ophalen bij de gemeentewerf (Sisalstraat 62 Genemuiden),
  • Per adres mag u eenmalig tot 600 kilo asbestdak-afval, gratis bij het milieubrengstation van ROVA (Rijnlandstraat 2 Zwolle) brengen. U moet hierbij wel uw sloopmelding laten zien en het asbest moet volgens de voorwaarden zijn verpakt,
  • Beantwoorden van uw vragen/u op weg helpen, gezamenlijke initiatieven ondersteunen etc.

  En wat als u niet saneert?

  Gezondheid: Door verwering van asbestdaken komen steeds meer asbestvezels vrij in de lucht. Het inademen van deze vezels is een gevaar voor de gezondheid. Asbest kan verschillende vormen van kanker veroorzaken.

  Verzekering: Als een asbestdak beschadigd raakt (door brand, storm of hagel) kunnen er asbestdeeltjes in de omgeving terechtkomen. De kosten om deze asbestdeeltjes op te laten ruimen, kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Vraag uw verzekeringsagent of uw opstalverzekering de opruimkosten vergoedt en tot welk bedrag.

  Gemeente: De eigenaar van een asbestdak is zelf verantwoordelijk voor het tijdig weghalen ervan. 

  Meer informatie

  Heeft u gevonden wat u zocht?