Wat is het?

Heeft u het het vermoeden dat uw bedrijfspand een asbestdak heeft? Kom in actie en wacht niet langer.

Bedrijfspand

Heeft u een bedrijfspand met een asbestverdacht dak? U mag dit asbestverdachte dak niet zelf weghalen. Dat moet een erkent asbestverwijderingsbedrijf voor u te doen. U moet eerst een asbestinventarisatieonderzoek laten uitvoeren om vast te stellen of het om een asbestdak gaat. Neem hiervoor contact op met een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. De gegevens van asbestinventarisatie- en saneringsbedrijven vindt u onderaan deze pagina bij 'Meer Informatie'.

Particulier

Heeft u als particulier een woning of bijgebouw met een asbestdak? Ga dan naar Asbestdak verwijderen of saneren (particulier)

Melding verplicht bij verwijderen asbestdak

Als u zelf een asbestdak wilt verwijderen hoeft u geen asbestinventarisatie te laten uitvoeren. U moet wel een melding doen bij de gemeente via omgevingsloket online(externe link). Daarna moet u wachten op toestemming van de gemeente. U mag pas nadat u toestemming krijgt, beginnen met het verwijderen van het asbestdak. 

Als u een asbestdak laat verwijderen, ontzorgt de saneerder u meestal helemaal. Hij laat eerst een asbestinventarisatie uitvoeren (is verplicht bij laten saneren) en doet de melding bij het omgevingsloket. Ook voert  de saneerder het asbest voor u af. Vraag bij de saneerder goed na wat hij voor u doet en wat u zelf moet doen.  

  Wat kan de gemeente Zwartewaterland voor u doen?

  Beantwoorden van uw vragen/u op weg helpen, gezamenlijke initiatieven ondersteunen etc. U kunt hiervoor contact opnemen met het Ondernemersloket

  Subsidie en fonds voor sanering asbestdaken

  De eerdere subsidieregeling van de Rijksoverheid is niet meer beschikbaar. Het geld is op. Op dit moment is nog niet bekend of er een andere regeling komt.

  En wat als u niet saneert?

  Gezondheid: Door verwering van asbestdaken komen steeds meer asbestvezels vrij in de lucht. Het inademen van deze vezels is een gevaar voor de gezondheid. Asbest kan verschillende vormen van kanker veroorzaken.

  Verzekering: Als een asbestdak beschadigd raakt (door brand, storm of hagel) kunnen er asbestdeeltjes in de omgeving terechtkomen. De kosten om deze asbestdeeltjes op te laten ruimen, kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Vraag uw verzekeringsagent of uw opstalverzekering de opruimkosten vergoedt en tot welk bedrag.

  Gemeente: De eigenaar van een asbestdak is zelf verantwoordelijk voor het tijdig weghalen ervan. 

  Meer informatie

  Heeft u gevonden wat u zocht?