In Denkend aan Holland trekt het bekende tv-duo langs mooie en verrassende plekken in Nederland. Eén van de thema’s dit seizoen is de Hanze. Met hun moderne boot Pollux gingen zij van Zwolle naar Hasselt en van Hasselt naar Kampen. Zwartsluis werd in het voorbijgaan ook nog bezichtigd. 

Afgelopen zaterdag stonden Van Duin en Van der Heijden uitgebreid stil bij Hasselt. Zij voeren van het Zwarte Water door de grachten van Hasselt naar maatschappelijk restaurant de Linde, waar zij met medewerkers spraken. Ook spraken zij met de brugwachters in de stad. 

1,7 miljoen kijkers

Het programma, dat gemiddeld 1,7 miljoen kijkers trekt, wordt in augustus uitgezonden. De uitzending wordt meerdere keren herhaald. “Dan zien heel veel Nederlanders wat wij al lang weten: Hasselt is één van de mooiste Hanzesteden”, zegt de burgemeester. “We hopen en het zou zomaar kunnen dat veel mensen straks denken: Hasselt, daar moeten we naartoe. Dat is goed voor het toerisme en de werkgelegenheid in Hasselt en in onze gemeente.” 

Hasselt kan dit ook prima aan, aldus Bilder. “Er wordt veel geïnvesteerd in toerisme. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe camperplek op het Diamanten Bolwerk. En kijk naar de Veerpoort, waarvan we de fundamenten opnieuw opbouwen. Dat zijn aantrekkelijke ontwikkelingen voor toeristen.”

Toeristisch Hanzeverbond

De Hanze’ is een handelsverbond van steden in onze regio. Het ontstond aan het begin van de 13e eeuw en functioneerde honderden jaren. Op dit moment vormen negen Hanzesteden een toeristisch Hanzeverbond: Zutphen, Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Elburg, Harderwijk en Doesburg. 

André van Duin en Janny van der Heijden waren zaterdag 5 juni in Hasselt om opnamen te maken voor het Max-programma Denkend aan Holland.