Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is overvol. Door het structureel tekort aan opvangplekken hebben gemeenten in heel het land de opdracht gekregen om tijdelijke crisisnoodopvang te verzorgen.

De gemeenten in de regio IJsselland hebben afgesproken dat iedere gemeente zijn bijdrage levert. De afgelopen weken hebben verschillende gemeenten gezorgd voor crisisnoodopvang. 

Ook Zwartewaterland geeft gehoor aan de oproep van de Veiligheidsregio IJsselland. "Iedereen ziet wat er gebeurt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De nood is hoog. We moeten samen onze schouders onder dit probleem zetten. Elke gemeente in de regio IJsselland moet daarom zijn steentje bijdragen", vertelt burgemeester Eddy Bilder.

Opvang op een schip

Voor de opvang maken we gebruik van het schip 'MS Thurgau Saxonia' Op het schip is plek voor maximaal 85 mensen. Dit schip wordt op dit moment door de gemeente Zwolle gebruikt voor crisisnoodopvang. Met het schip komen ook de bewoners mee vanuit Zwolle naar Genemuiden. De asielzoekers die wij tijdelijk opvangen zijn dus al bekend bij ons. En zij zijn bekend met de huisregels die gelden op en rond de boot. Tot dusver zijn de ervaringen met deze opvang in Zwolle positief.

De Veiligheidsregio IJsselland zorgt voor een locatiemanager, schoonmaak, maaltijden en voor beveiliging. Voor inwoners is de locatiemanager het eerste aanspreekpunt in het geval van bijvoorbeeld overlast.